ATR Smålands teaterfestival 2023, 21-23 april

Manhattanprojektet

Fredag 19.30-20.45 på Braheteatern (PerBrahegymnasiet)

Manhattanprojektet är en pjäs som utspelar sig i New York under ett brinnande världskrig. Privatdetektiven herr Petrovic dras in i en jakt på att återfinna Albert Einstein som är försvunnen. Både nazisterna och de allierade är dem hack i häl eftersom de vill åt Einsteins kunskap för att kunna skapa en atombomb!
...eller så är det egentligen en berättelse om sextonåriga Katja, som inte vet om hon ska släppa bomben i sin egen familj där det också pågår ett krig.

På scen: Ebba Ask Vinblad, Terese Berntsson, Josefine Fagerberg, Jonathan Fjällgren Sprimont, Louisa Hallberg, Novis Mainhed, Alva Adersson Gürtler
Regi: Stefan Lillieberg
Clementinteatern (Vulkanteatern/ Per Brahegymnasiet)

 

God Jul på er dönickar!

Lördag 09.00-09.50 i Dramaverkstan (Kulturskolan)

”GOD JUL PÅ ER DÖNICKAR” skriven av Jenny Herlin, är en tragikomiska familjehistoria. Som låter på namnet utspelar den sig på julafton, men det kunde ha varit vilken högtid som helst – när en familj samlas och höga förväntningar på det bästa, blandas med högtidsångest och familjens alla olikheter och relationer. Teaterinvest bjuder på en käftsmäll och varm kram på samma gång. Välkomna!

(På föreställningarna i Kalmar skänks hälften av biljettintäkterna till Cancerfonden.)
Teaterinvest, Kalmar

 

Mamma Mu och Kråkan firar jul

Lördag 11.00-11.30 i Dramaverkstan

Den här pjäsen spelade Vulkanteatern under en miniturné i december 2022, i olika gymnastiksalar runt om i Jönköping med omnejd. Temat för pjäsen är ju en smula off season, men vi tycker ändå att det är roligt att vara med på festivalen och visa upp Mamma Mu med sin bråkiga kompis Kråkan och deras olika förberedelser inför jul. Kan det till och ned vara så att dom två djuren förbereder sig på helt olika sätt?

På scen som Mamma Mu ser vi Mikael Hydén, och som Kråkan Adam Olsson .
Regi: Stefan Lillieberg
Vulkanteatern, Jönköping

 

Is my microphone on? 

Lördag 12.00-13.00 i Lillstickan (Kulturskolan)

“This is the alarm!” “I want to be there... When the sun rises.” En pjäs om framtiden, om klimatkollapsen, om relationer och om den äldre generationens misslyckande med att ta krisen på allvar. En konfrontation, en krigsdeklaration men också en kärleksdeklaration. Ett hjärtskärande vittnesmål om den yngre generationens oro, rädsla och frustration.

Av Jordan Tannahill. En protestsång om generationskrisen inspirerad av Greta Thunbergs tal i Brittiska Parlament och samtal med unga människor i Europa och Nordamerika. Pjäsen spelas på engelska.

På scenen: Amela Jujic, Elias Fyhrlund, Jakob Elofsson, Jonathan Johansson, Julianna Veszeli, Klara Andersson, Matilda Stjernqvist, Mimosa Lu, Oscar Harley Thorstensson, Uros Jovic.
Regi: Åsa Elmgren Ljud och ljus: Jonathan Johansson
Teater 16, Ljungby

 

Ringaren i Notre Dame

Lördag 14.15–15.05 i Dramaverkstan

Dramatisering av Börje Lindström efter Victor Hugos klassiker
Det är medeltid i Paris, det ska krönas en narrkonung. Pierre Gringorie vill spela sina skådespel med parisarna är mer intresserade av att se narrkonungen krönas och se den vackra zigenarflickan Esmeralda dansa. Även Quasimodo har vågat sig ut ur sin fristad i kyrkan för att bevittna festligheterna. Inget av detta gillas av prästen Claude Frollo.
Föreställningen spelas av en grupp yngre tonåringar i Triangelteatern.
Ledare för gruppen är Mari Almljung.
Triangelteatern, Kalmar

 

Sannas Sanna jag

Lördag 16.30 – 17.20 i Lillstickan

Teater 16 ger Rasmus Lindbergs fartfyllda och absurt roliga tonårsskildring om kärlek, våld och rädslan för utanförskap. För tio år sedan startade Teater 16. Nu inleder vi jubileumsåret med att åter sätta upp Sannas sanna jag av Rasmus Lindberg. Det var den allra första pjäsen som vi började repetera våren 2013. Nu som då använder vi unga Ljungbytalanger i samtliga roller, men den här gången backas vi upp av hemvändande proffs.

I rollerna: Klara Andersson, Agnes Bjuhr, Oliver Karlsson, Tova Holmberg Swedman, Vanessa Sköldvinge, Adam Stansert, Stephanie Strand, Oscar Harley Thorstensson, Linnéa Westerberg

Scenografi: Gabbie Barck, Musik: Edwin Klaesson, Jonathan Johansson, Sångtext: Matilda Stjernqvist, Musikmix: Jonathan Johansson, Ljudeffekter: Adam Stansert, Koreografi: Lina Mårtensson, Fiol: Emma-Karin Broberg, Sång: Linnéa Westerberg, Illustration: Tova Holmberg Swedman, Ljusdesign: Alf Peter Malmberg, Regi & produktion: Jonas Jansson

 

CaféKoppen – vad hände efter Hisscen?

Söndag 09.15-09.45 i Dramaverkstan

På 2022 års smålandsfestival gjorde Teater Fab tillsammans med en kulturskolegrupp en föreställning som bestod av 2 versioner av pjäsen Hisscen skriven av Marianne Carstegren Mattsson. Spelet ni får se på årets festival är en uppföljning skapad av ensemblen, ett gäng mycket drivna tjejer med funktionsvariation, som för första gången skrivit sitt eget manus. Cafékoppen är fortsättningen där Hisscenavslutades. 1 år har gått och vi får möte de 6 personerna som fastnade i hisscen och se hur det gått för dem. Har Klara blivit vacker?, har Angel fått sin familj?,  Har Rut fått bli ung igen?, Har Sofie blivit sedd, Har Ellen fått bo utomlands och har Ida lyckats få sin man att tvätta sina egna kalsonger?   För att ni i publiken ska hänga med så backar vi ”spelet” lite och börjar i slutet av Hisscen. 
Teater Fab, Teaterskeppet, Västervik

 

Shakespeare – utvalda scener

Söndag 10.45-11.15 i Dramaverkstan

Romeo och Julia Shakespeares odödliga pjäs om ung kärlek, lojal vänskap och dödlig fiendskap. Romeo och Julia träffas och blir blixtförälskade i varandra. Problemet är dock att deras familjer har varit fiender sen generationer och att deras kärlek därför är förbjuden. Romeo och Julia trotsar hatet och gifter sig med varandra. Kan man göra så? Får de ett lyckligt slut? Eller får deras kärlek konsekvenser för andra än de själva? Kan familjerna försonas? Shakespeare skrev sitt drama om de två älskande i Verona redan 1597 men berättelsen om förbjuden kärlek och motsättningar mellan olika grupperingar samt följderna av att gå emot familjens förväntningar är lika aktuell idag.

I Jönköping spelar Teater 16 ett förkortad version av akt 1 & 2 så för en gångs skull så slutar vi pjäsen med att de levde lyckliga i alla sina dagar.
På scenen: Elias Kowalski och Agnes Bjuhr i rollerna som Romeo och Julia. I övriga roller Adam Stansert, Ida Holmér, Klara Andersson, Marcell Horvath & Oscar Thorstensson.
Åsa Elmgren står för regi och översättning.
Teater 16, Ljungby               

 

Dr Selanders sista patient

Söndag 11.50-12.40 i Lillstickan

Pjäsen utspelar sig i doktor Selanders läkarmottagning, snart det enda som finns kvar i Almaby där allt läggs ner. Läkarmottagningen är även den nedläggningshotad om inte den åldriga läkaren förnyar sitt kontrakt omedelbart. Sköterskan är mån om att doktorn håller sig till sin forskning, så hon kan härja fritt på mottagningen. Just i dag dyker både Nellie Hamilton upp för sin årliga synundersökning, patienter från Almabyanstalten, en inspektör och mitt i alltihop har det öppnats ett reptilcentrum i lokalen intill läkarmottagningen.

Av: Peter Mannerfelt
Spelas av Triangelteaterns vuxengrupp i regi av Simon Almljung Törngren
Triangelteatern, Kalmar