Katt på hett plåttak

Mariehamnsteatern på Åland var och gästspelade med "Katt på hett plåttak" i Kulturhusets Folkets Bio lördagen 3 maj 2008

Föreställningen var i två akter och var ca 2,5 timme lång.


Vi började med våra Åländska turnéer redan 1990. Blodsbröder gästspelade på Åland, och det blev en lysande avslutning på det projektet. Sedan åkte vi över med både ”Meningen med föreningen” och ”Kärlek och Guldfeber” och till slut gav det önskad effekt. Teaterföreningen i Mariehamn fattade äntligen vinken och kom till oss med ett gästspel, i början på maj 2008.

Och det var inte vilken liten struntpjäs som helst man hade valt, utan det var Tennessee Williams smått klassiska ”Katt på hett plåttak”. Som ett konstnärligt grepp hade man valt att publiken skulle sitta på scenen, och så blev det. Jag var mycket skeptisk, och blev inte mindre tveksam, när det visade sig att vi mer eller mindre ingick i föreställningen, det rörde sig om centimeter. Men…vad bra det var! Trots att i stort sett hela föreställningen är en enda lång konflikt mellan de olika rollkaraktärerna, så höll ensemblen tempot uppe, och som sagt närheten till spelet gav en extra dimension, där pjäsvalet och gestaltningen fick en ökad betydelse.


Värd och Gästspelsgeneral var Staffan Sundman, och det är bara att gratulera till ett i det närmaste perfekt genomfört arrangemang. Han for som ett skållat troll för att ordna med scenteknik och boende, annonser och catering, och kunde konstatera när den sista gästen lämnat den gemensamma efterfesten att det hela blivit mycket lyckat, och gruppen hade långt framskridna planer på att åter gästa oss i höst, för att se en föreställning av Raskens.

Stefan Lillieberg