Att dela en kaka
Plötsligt var vi med i LÄNK.
Vad är LÄNK?
Vartannat år tar Riksteatern fram sex nyskriva pjäser för unga ensembler. Det är etablerade dramatiker som får i uppdrag att skriva pjäser för ungdomar. Dessa pjäser spelas sedan av drygt 100 unga ensembler över hela Sverige.
Ensemblerna möts på 15 regionala scenkonstfestivaler.
Varje Länkomgång avslutas med en stor final i Hallunda, när hundratals unga scenkonstälskare möts på Riksteatern för en tre dagar lång teaterfest. Att man valt att kalla förberedelserna och festivalerna för länk är att det är tänkt att vara en länk mellan unga teaterintresserade människor och den professionella teatern. LÄNK startade 2011 och anordnas vartannat år, så årets upplaga är den sjätte i ordningen.
Vulkanteatern har aldrig tidigare varit med i LÄNK av det skälet att våra teaterprojekt oftast inte är uppbyggda så att det bara är en viss ålder på skådespelarna som godkänns, i LÄNK ska deltagarna på scenen vara mellan 16 och 20 år. Om Vulkan sätter upp en pjäs så börjar vi inte i den änden, utan mer: ”Hur kan alla som vill, oavsett ålder, få plats?” I Raskens som vi gjorde 2008 t ex, är den yngsta sex år och den äldsta åttio år.
Men så ringer Lolllo, som är ansvarig för Unga Spira och berättar att SMOT ska stå som lokal festivalvärd för LÄNK i april 2022, vill Vulkanteatern vara med. Ryggmärgen sa nej direkt, men munnen sa: ”Ja det kanske vi ska…”
Och detta var inledningen till en spännande berg och dalbanefärd, där Ville Björkman först var regissör tillsammans med Simon Moregård. När Ville tvingades avgå av hälsoskäl tog Stefan över. Det var en hel del svängdörrar i ensemblen i början, men den slutliga konstellationen blev fem personer, Simon Moregård, Jonathan Fjällgren Sprimont, Lynx Holmqvist, Ebbah Ask Vinblad samt Josefine Fagerberg.
Pjäsen som vi valde heter ”Att dela en kaka, sex olika stora bitar om rättvisa” och är skiven av Christoffer Mellgren. Mellgren har skrivit ett flertal pjäser, varit dramaturg på Svenska Teatern i Helsingfors och är i dag en av dramatikerföreningen Labbets verksamhetsledare.
På den lokala festivalen 1-3 april 2022 inledde vi med vår version av pjäsen i ett högt tempo. Dom etthundrafemtio i publiken verkade älska det dom fick vara med om. Det var mycket skratt och i samtal med referensgruppen efter föreställningen var det idel lovord. Man berömde vår timing och komiska begåvning.
Därefter har pjäsen spelats två gånger. Dels på teaterveckan på Per Brahe, och dels en offentlig föreställning på Ödlan.
Vårt deltagande i LÄNK gav mersmak och det finns goda chanser att vi är med om två år igen. Ytterligare en positiv sak är att samarbetet med Per Brahegymnasiets teaterelever kanske kommer att fortsätta på ett liknande sätt som nu, även om det inte är ett LÄNK-år nästa år.