av Hjalmar Bergman

Pjäsens centralperson är Hilding Markurell, torparsonen som blev falskt anklagad för brott av Wadköpings gunstling Carl-Magnus De Lorche, men blev friad. Med hämnd som enskilt starkaste drivkraft bygger Markurell upp en stor förmögenhet och blir en viktig person i Wadköpings maktelit. Bondsonen Hilding Markurell är ingen fager person och kan inte föra sig i finare sällskap, men han har en vacker fru och en son, Johan, som han dyrkar över allt annat.

Handlingen utspelar sig under ett dygn i samband med sonen Johans studentexamen 1913. Johan har dock inget läshuvud utan springer hellre ute och dansar med flickor. För Markurell är risken nu stor att hans son inte kommer att bli godkänd utan istället kan bli tvungen att smyga ut bakvägen, vilket skulle betyda en stor skam för den nu rike och framgångsrike Hilding Markurell. Samtidigt står den forne fienden Carl-Magnus De Lorche vid konkursens brant, men fortfarande med ett stort inflytande i staden. Hilding har lärt sig hur finare folk kan smörjas. Genom mutor och pengars språk ska Hilding köpa sin son en studentexamen…

Markurells i Wadköping är en tragikomisk berättelse som skildrar samhället och livet i en mindre stad under det begynnande 1900-talet. Pjäsen tar upp flera frågeställningar om vad som är viktigt i livet. Är kärlek starkare än hämnd? Är pengar enda vägen till lycka? Och det som är Markurells i Wadköpings signum: Den stora familjehemligheten. 

En samproduktion med Teater i Huskvarna

 

Publikröster

"Markurell - Carlgrens bästa rolltolkning"
Hans Järeby - Jönköpingsposten
Hela recensionen

 

Medverkande

Herr Markurell

Per Carlgren

Carl-Magnus de Lorche

Erik Nordström

Tante Rüttenschöld

Siw Lindström

Överste Edeblad

Niclas Hultberg

Perukmakare Ström

Bosse Essvik

Kemiprofessorn

Margareta Bülow

Servering Stina

Emma Samuelsson

 

Fru Markurell

Anki Hertz

Grevinnan Elsa de Lorche

Johanna Grape

Axel Rüttenschöld

Tomas Gydingsgård

Överstinnan Edeblad

Jasmine Jonsson

Lektor Barfoth

Staffan Sundman

Dragspelaren

Tomas Gydingsgård

Servering Karin

Emelie Fäldt

 

Johan Markurell

William Merkell

Louis de Lorche

Mikael Ivarsson Lind

Domprosten

Stefan Lillieberg

Löjtnant Carl-Henric

Janne Cederhöjd

Rektorn

Håkan Hedström

Gitarristen

Håkan Bülow

Servering Britta

Elsa Toll