ATR riksfestival 28-30 maj 2023

ATR Riksfestival, detta år i Halmstad. Vulkanteatern har även detta år passerat nålsögat och inbjudits att ha med ett uppspel på festivalen. Det är Sanna Wesströms egenskrivna och egenframförda monolog Kraft som fallit uttagningskommittén på läppen. Regi Stefan Lillieberg. Till saken hör att Kraft har nominerats till en tidigare riksfestival, men den ställdes in pga pandemin.


Det var tre teaterspäckade dagar där grupper från hela Sverige, samt ett gästspel av en ungdomsgrupp från Ukraina avlöste varann. Workshops med olika teaterrelaterade teman erbjöds på förmiddagarna.


Vårt uppspel väckte mycket positiva reaktioner och vi förstod att många blev berörda av innehållet och av Sannas tolkning av rollen. Pjäsen handlar ju om våld i nära relationer.
En spinoff-effekt av uppspelet blev att flera i publiken ville att vi skulle göra ett gästspel på  deras hemorter, vilket ledde till att Kraft kommer åka på turné i slutet av oktober. Den 27 spelar vi i Stockholm och den 28 i Sala. Den lokala amatörteatergruppen Cameleonterna arrangerar tillsammans med den lokala kvinnojouren.
Målsättningen är också att pjäsen ska spelas några gånger till i Jönköping.