Tartuffe - Hycklaren

 

Höstens teaterresa gick till Mullsjö, där MATS gav Molieres Tartuffe på Friluftshotellet. En något förkortad version, där hela handlingen är förlagt till 1800-tal och inte 1600-tal som i originalet.

I ensemblen finner vi två teaterveteraner, Bo Essvik och Håkan Hedström, som vi känner igen från flera Vulkanuppsättninger, både för vuxna och för barn. Markurells, Hedebyborna, Snödrottningen m fl.

Handlingen i pjäsen är att huvudpersonen charmar in sig och skapar förtroende genom sin starka tro och skapar sig fördelar både av ekonomisk natur, men också av erotisk natur. Alla har inte förmågan att se igenom Tartuffe och hans avsikter, och därför gillras en fälla. Tartuffe har emellertid skaffat sig hållhakar och försöker brutalt ge tillbaka och behålla sina förmåner. Rättvisan segrar dock till slut och Tartuffe hamnar i finkan.

Det var fart och fläkt i föreställningen, inga döda punkter, och många komiska replikskiften. Inte sällan var Amanda Johansson, som gjorde en härlig tolkning av pigan, inblandad i dessa.
Salongen var fullsatt, och snittar och bubbel innan föreställningen ramade in kvällen. Vulkanteaterns blomsterkvast uppskattades av Bosse och Håkan .

I vimlet innan föreställningen träffade vi teater och revykompisar som vi känner från Spelman på taket och Huskvarnarevyn.