Pjäsläsning

Inget pjäsprojekt som utgår från ett ett färdigt manus eller en skriven text som sedan bearbetas till ett manus har sett dagens ljus utan att man börjat med att läsa manuset.

Jo, det har hänt. Jag har själv varit ansvarig för två pjäser, där jag inte läste manus innan, och det ledde till att arbetet med den ena pjäsen vinglade hit och dit medans den nödvändiga manusbearbetningen pågick och vi förlorade dyrbar repetitionstid och den andra pjäsen fick läggas ner av liknande skäl.

Ska man skapa en färdig pjäs som man kan stå för, så är det viktigt att ha ett manus att luta sig mot under repetitionerna där vi söker svar på frågor om karaktärerna i pjäsen, vad dom vill och varför och vad vi överhuvudtaget vill berätta med pjäsen.

Därför är pjäsläsning som vi nu inlett en lika viktig som rolig aktivitet. Vad händer i dig när du hör en text läsas upp för första gången? Vilka känslor väcks? Vad handlar det här om? Är det här något för Vulkan att få upp på scen?

Tisdagen den 9 nov fick vi nöjet att knyta bekantskap med bland annat en kort och mycket provocerande text av Harold Pinter, och några noveller av Jonas Hassen Khemiri, som också väckte känslor, fast av annat slag. Jag ser fram emot att fortsätta med läsandet.

Stefan Lillieberg