Levande Strömsberg 4-5 september

”Två hönor och en tant”

 


För något halvår sedan fick Vulkanteatern en förfrågan om vi ville vara med på ett kulturevent i naturvårdsområdet Strömsbergsskogen.
En förfrågan gick ut till våra medlemmar och två svarade ”Ja, låter kul”
Inte mycket att bygga på, men vi tyckte det kändes tråkigt att säga nej, så det blev ett ja istället.

Vi fick ett digert material som berättade i stort sett allt om Strömsbergs historia från stenåldern fram och tillbaka, och vi föll pladask för ett utdrag ur en dagbok som skrevs för ungefär hundra år sedan av en kvinna som hette Thyra Stendahl som bodde på ett torp på Strömsbergs ägor. Hon livnärde sig på att sy på beställning samt att sälja ägg.

Vi tog fasta på detta och  den mycket korta pjäsen innehåller tre skådespelare, Thyra, samt hennes två hönor Agda och Magda. Anki Hertz gestaltar Thyra och Samuel Ånfors och Janne Cederhöjd gör dom två hönorna.
Central i berättelsen (spoiler alert) är en äggkläckningsmaskin, fotogeneldad. När vi läste om detta fenomen trodde vi inte att det var på riktigt, det fanns väl inte. Men det gjorde det, och de som fanns kvar fanns på museum, så vi fick uppdra till vår egen uppfinnarjocke Christoffer Wadman att bygga en replika. Som blev så fin.

Tanken med Levande Strömsberg är olika stationer på olika vandringsslingor, där vi har en station. Grupper släpps iväg med tjugo minuters mellanrum och det blir 14 föreställningar på lördagen och 14 på söndagen enligt planen. Men trycket var större än så, så vi spelade 32 föreställningar för sammanlagt ungefär 225 personer.
Stefan Lillieberg var inkastare och publikvärd. Dom som ville kunde få med sig en liten folder innan dom gick vidare, som innehöll Thyras dagbok.