Vulkanjulfest på Ödlan 18 december

 

Att julen nalkas kan man ju avläsa i en mängd traditioner som upprepas. Det är lussekatter och luciatåg, det är diverse varianter av adventskalendrar med olika innehåll, alltifrån 70%-ig choklad eller spännande experiment för den lille ingenjören i luckorna och allt däremellan. Det är julmust och nötter och ”All I want for christmas is you” ringande i öronen när man besöker nån butik, och så klart: Vulkanteaterns julfest. I år var den åter geografiskt lokaliserad till Ödlan.

Kvällen inleddes med att Vulkanteaterns version av Mamma Mu och Kråkans jul spelades upp. Mikael Hydén som flegmatisk Mamma Mu hoppade bland annat studsmatta, vilket kossor sällan gör. Den mer koleriske Kråkan, spelad av Adam Olsson, visade bland annat prov på hur man slår in julklappar till sig själv med snabbhet och finess. Trots att den tänkta mågruppen, 3-7-åringar helt saknades i publiken kunde man ändå höra ett flertal förtjusta fniss i mörkret. Regissör Stefan har ansvar för tekniken att trycka på rätt låt vid rätt tillfälle. Dragspelsmusiken har spelats in av vårt enmanshusband Tomas Gydingsgård.

Vår glittrande improvisationsgrupp underhöll vid ett flertal tillfällen med övningar av stafettkaraktär, där någon inleder, och vars roll sedan tas över av nästa person. En och annan som inte är med i improgänget vågade sig också upp på scenen.

Några inslag på festen återkom på nytt, som t ex att de som ville vara med i ett julklappsbyte helt enkelt hade slagit in något från sitt eget hem som man sorterat ut, men fortfarande skulle kunna vara till glädje för någon annan. En liten överraskning i år var att någon – i hemlighet – lämnat två klappar, vilket skapade förvirring när alla fått välja sitt nya paket. Detta löste sig på så sätt att de som inte haft klapp med sig fick chans vinna. Samuel höll i slumpgeneratorn. Bo Essvik och Per Carlgren gav oss en mysig stund med varsin kort monolog, som dom tidigare framfört i flera andra sammanhang, mycket uppskattad återanvändning.

Maten och godiset som är viktiga inslag hade i år införskaffats och förädlats av. Lena, Emma och Eva-Lotta. Tomtegröten hade kokats i Casa del Moregård i Norrahammar. Övriga ingredienser var välkända klassiker, såsom Juleskum, glögg, vörtbröd, senap, pepparkakor med ädelost, aladdinask osv. Inget lämnat åt slumpen,

Emma Olausson överraskade oss alla med att leverera ett julquiz som inte byggde på musik, utan mer eller mindre kluriga frågor som har med julen att göra. Vi tävlade lagvis. Mons hade dammat av några danslekar som han brukat engagera eleverna på Alfred Dahlin-skolan med under förra seklet. En rolig variant av vem-tar-vem, när man ska byta danspartner mitt i låten. Mycket skratt blev det i varje fall. Vi avslutade med att sjunga en julsång tillsammans. Som ordförande i Vulkanteatern är det inte svårt att bli lite stolt över att traditionen lever vidare.